Intranet
Segueix-nos Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Àmbit social

Comissió de fundacions de l'àmbit social

Objectiu:

La Comissió de l’Àmbit Social de la CCF és un espai de trobada per a les fundacions associades i dedicades a l’acció social que els permet l’intercanvi de coneixement i de reflexió conjunta, la presència i opinió davant la ciutadania, incidir en les polítiques d’àmbit social i afavorir l’empoderament i enfortiment d’aquestes fundacions....

El 12 gener de 2012 es va celebrar a la Fundació Bertelsmann la reunió per constituir la Comissió de Fundacions de l’Àmbit Social.

Membres:

Ramon Vila

Fundació Roger Torné

Beatriz Puig

Fundació Codespa

Josep Tresserras

SOM Fundació Catalana Tutelar

M.Elena Alfaro

Fundació ARED

Roser Brutau

Fundació Banc dels Aliments

Helena Borbón

Fundació Cares

Elena de Carandini

Fundació Boscana

Lourdes Mas

Fundació Finestrelles

Carles Xifra

Fundació Catalana de l'Esplai

Ana Iglesias

Fundació Maite Iglesias Baciana

Valeri J. Ruiz

Fundació Comtal

Jordi Foix

Fundació Els Tres Turons

Josep Torrico

Fundació Marianao

Paola Jubert

Fundació Jubert Figueras

Montserrat Milian

Fundació Nostra Senyora dels Àngels

Martí Puig

Fundació Nexe

Maria Viñas

Fundació Maria Raventós

Gemma Sivill

Fundació Propenedès

Anna Varderi

Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia

Victòria Monell

Fundació Malalts Mentals de Catalunya

Rosa Juny

Fundació PIMEC

Sara Pons

Fundació Sanitària Mollet

Josep M. Colon

Fundació Llars de l'Amistat Cheshire

Rebeca Sánchez

Fundació Congost Autisme

Empar Vaqué

Fundació Sergi

Maria Cabré

Fundació Aura


 

Esdeveniments organitzats per la Comissió:

6è Cafè de l'Àmbit Social 09/05/2019

El paper de l¹acció social en la transformació de la societat avui. Com ens adaptem les fundacions als nous reptes?

Ens preocupa la deriva que està agafant la nostra societat en alguns aspectes, doncs sembla que hem de tornar a reivindicar drets fonamentals i bàsics com l’habitatge, l’ajut a la dependència, la igualtat i la justícia,  quan fins fa uns anys pensàvem que tot això estava assolit i no hi hauria regressió dels drets i de l’estat del benestar. Què és el què ha passat? Perquè ens trobem en aquest punt? Quin és el paper que han de jugar les fundacions de l’àmbit social en aquesta transformació?

Els “Cafès de les fundacions de l’àmbit social” són un espai de coneixement i aprenentatge, així com d’intercanvi d’experiències entre les fundacions d’aquest àmbit. El pròxim dijous, 9 de maig, parlarem sobre el paper de l’acció social en la transformació de la societat.

Xavier Antich. Doctor en filosofia. Professor d'Estètica a la Universitat de Girona.

Sònia Fuertes. Presidenta d’ECAS Entitats Catalanes d'Acció Social

Debat moderat per Josep Torrico, director de la Fundació Marianao

        

    

5è Cafè de l'Àmbit Social 20/09/2018

El passat 20 de setembre es va celebrar el cinqué cafè de l'Àmbit Social. Ens van acompanyar en aquesta ocasió l'Elena Caballé de l'Institut Diversitas, l'Hernan Sampietro d'Activament i l'Anna Tomás de la Fundació Els Tres Turons. El tema del cafè ha sigut: Com treballar la diversitat a la Fundació'

                 

              

Programa 

Ponència Insitut Diversitas

Ponència Activament

Ponència Els Tres Turons

                                            

4r Cafè de l'Àmbit Social 10/05/2018

El passat 10 de maig es va celebrar el quart cafè de l'Àmbit Social. Ens van acompayar en aquesta sessió el Dr. Pablo Sánchez, soci fundador de Roots for Sustainability, que ens va parlar de" Com mesurar i comunicar l’impacte social de la fundació?".

Al final de la sessió coneixerem l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem Som Fundació, entitat que ha dut a terme un estudi de monetització i compartirà la seva experiència amb els assistents.

Programa

Ponència Dr. Pablo Sánchez

Presentació SOM Fundació

               

                 

3r Cafè de l'Àmbit Social 08/03/2017

El passat 8 de març va celebrar-se el tercer cafè de l'Àmbit Social. Una iniciativa que la Comissió va encetar al juny del 2016 i que compta amb un gran èxit.

Ens van acompanyar en aquesta sessió la Sra. Francisna Alsina, Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i el Sr. Ferran Busquets, Gerent de la Fundació Arrels, amb la ponència: “Com incorporar els destinataris de les fundacions al voluntariat i com incorporar-los als òrgans de gestió i de govern”.

Programa

Nota de Premsa

Conferència Francina Alsina

Conferència Ferran Busquets

        

       

2n Cafè de l'Àmbit Social 21/11/2016

El passat 21 de novembre va celebrar-se el segon cafè l'Àmbit Socia.  Una nova iniciativa que la Comissió va encetar el passat mes de juny i que compta amb un gran èxit d'assistència.

En aquesta sessió, ens van  acompanyar la Sra. Núria Carrera, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i la Sra. Marta Fabà, Responsable de l'Equip Tècnic de Gerència de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, amb la ponència:  “Criteries per avaluar l'exclusió social”.

Programa

Nota de premsa

       

    

  

       

1r Cafè de les Fundacions de l'Àmbit Social 15/06/2016

El passat 15 juny va celebrar-se el primer cafè de les Fundacions de l'Àmbit Social, una nova iniciativa de la Comissió que vol organitzar aquestes trobades informals, per reunir-nos periòdicament  i compartir inquietuds, oportunitats i estratègia, amb un cafè a primer hora del matí, al qual anirem convidant a diferents persones amb coneixements i trajectòries interessants, amb les quals debatre temes rellevants per a tots nosaltres. Per afavorir que ens coneguem millor.
En aquesta sessió, ens va  acompanyar el Sr. Frederic Udina, Director de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i president de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) amb la ponència “Sistemes de mesura de les entitats de caire social”.

Programa:

Nota de premsa

Acte "Reptes de Futur de les Fundacions de Caire Social".

18 de febrer al Palau Macaya de Barcelona (invitació)

Què som les Fundacions de caire social?. Document, enquesta i valoració (document)
Presentació de l'enquesta i les conclusions.

Amb la taula rodona:  “Reptes de futur de les fundacions de caire social”, a càrrec de la Sra. Begonya Román i Sr. Antoni Comín.

 
Pere-A. Fàbregas, President de la CCF                 Jordi Foix, President, Domènec Domènech                   Antoni Comín, Begoña Román i M.Elena Alfaro


Assistents a l'acte
                                                                  

IV Congrés del Tercer Sector Social
Organitzat per la Taula de Tercer Sector
Centre de Convencions Internacionsl de Barcelona27, 28 i 29 de novembre de 2013 al

La Comissió va disposar d'un estand en un lloc privilegiat del Congrés i va poder informar als més de 2000 assistents de les finalitats i activitats que ha fet i farà.

Un autèntic èxit de mobilització i de participació de totes les entitats i persones que conformen el tercer sector social a Catalunya

Alba Molas, gerent de la CCF, Pau Burillo, de la Fundació Albà i                         Pau Burillo de la Fundació Albà i Ana Iglesias de la
Paula Jubert, directora de la Fundació Jubert Figueras
                                      Fundació Maite Iglesias

Acte de presentació del document: "Què som les fundacions de caire social?" (accés al document)
13 de juny de 2013 al Palau Macaya (invitació)
Amb la taula rodona:  “El rol de les fundacions en els col·lectius més vulnerables”, a càrrec del Sr. Manel Lecha, Sra. Begonya Román i Sr. Antoni Comín.

 

Al mes de maig de 2012 la Comissió de Fundacions de l’Àmbit Social va escriure un comunicat que es va difondre durant La Marató de TV3 contra la pobresa.

LES FUNDACIONS DE L’ÀMBIT SOCIAL, ESSENCIALS EN LA LLUITA CONTRA LA POBRESA

La tradició del món fundacional en el nostre país és un fet arrelat des de fa més de 100 anys. És un tret que caracteritza la societat civil catalana, sempre molt conscienciada amb les necessitats socials del nostre entorn. Durant els darrers 25 anys no ha parat de créixer el nombre de fundacions noves creades arreu del país, i una gran part d’aquestes es dediquen a l’àmbit social treballant per millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables, per exemple en els àmbits de l’alimentació, la salut, l’educació i la integració sociolaboral.

A grans trets, el món fundacional, a hores d’ara, atén moltes persones i col•lectius en aquesta situació a tot Catalunya i ocupa més de 70.000 professionals. Ara bé, el nombre de persones implicades en l’acció fundacional catalana s’ha de considerar molt més alt, tenint present els milers de voluntaris i col•laboradors que es vinculen amb aquestes entitats, així com les persones que formen part dels seus patronats.

Atesa la profunda crisi econòmica en què ens veiem immersos, i el consegüent canvi en les necessitats socials de la població, la feina de les fundacions de l’àmbit social s’ha ampliat molt notablement.

Cada cop són més les persones que necessiten de l’acció que aquestes fundacions desenvolupen i ha augmentat la diversitat de les seves necessitats; per això cal incrementar els recursos necessaris per poder dur-ho a terme. El suport se’ls pot facilitar de moltes maneres: donant part del temps propi, fent aportacions puntuals o, simplement, donant a conèixer la bona tasca que realitzen.

Hem de donar suport a les fundacions i donarem suport a les persones.