Intranet
Segueix-nos Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Comissió tecnologia

Comissió de tecnologia i recerca

Objectius de la Comissió:

Punt de trobada entre fundacions que treballen en investigació per compartir experiències i trobar solucions comunes, tot buscant la transformació social i la millora de la qualitat de vida.

 Reglament de la Comissió

Membres de la Comissió:

Fundació CIT-UPC - Antonio Alvárez

Fundació Parc Taulí - Gloria Palomar

 
Fundació ICFO - Dolors Mateu

Fundació Internacional Josep Carreras - Antoni García Prat

    Fundació EF-CLIF- Anna Bosch

                                                            

  Fundacio IPHES- Maria Targa


     Fundació OBICEX-Xavier Salla

                                                       

     Fundació MOVE-Marta Vallejo

                                     

                      

    Fundació Hospital Asil de Granollers- Diana Navarro

                                   

                  


Esdeveniments organitzats per la Comissió

III Jornada de Fundacions de Tecnologia i Recerca

Jornada "Diàlegs entre científics i gestors de les fundacions de recerca"  dimarts 20 de novembre de 2018 celebrada a Sant Pau Reciente Modernista | Sala Francesc Cambó | Barcelona.

Volem asseure al voltant d’una taula a científics i gestors per conèixer els seus punts de vista. A vegades les percepcions entre uns i altres sobre un mateix aspecte no són coincidents, atesos determinats condicionants com els recursos econòmics disponibles, la normativa aplicable a l’activitat o la contractació de professionals, el rigor científic o una comunicació que arribi al gran públic, la col·laboració entre entitats, etc

Programa

Podeu descarregar més informació a les notes de premsa

Nota de premsa 1

Nota de premsa 2

II Reunió de Fundacions de Tecnologia i Recerca

20 de setembre de 2016

El professor d'Economia, exconseller d'Economia i Coneixement del govern català i actual president  de la Fundació BIST (Barcelona Institute of Science and Technology), Andreu Mas-Colell, considera que Catalunya "compta en el mapa de la recerca" i, per tant, està "en camí de ser clúster i referent europeu en recerca". Ara bé, l'insigne economista també ha remarcat que, per a aconseguir l'objectiu, "cal treballar més".

Aquestes paraules les ha pronunciat en la conferència inaugural de la II Reunió de Fundacions de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), que s'ha celebrat aquest matí a la seu de la Fundació Cercle d'Economia. El tema de la conferència de l'exconseller ha estat Visió panoràmica de la recerca.

Posterior a les paraules de benvinguda del president de la CCF, Pere-À. Fàbregas -que s'han centrat en la funció social de les fundacions-, Andreu Mas-Colell ha començat el seu parlament indicant que un país petit com Catalunya depèn dels seus avantatges comparatius i també de la gestió política que se'n faci. I el futur s'ha de construir aprofitant aquests avantatges comparatius -entenent com a tals aquelles coses que es fan bé si es comparen amb com les fan els altres-, d'altra banda històricament ben gestionats al país. I la recerca és un avantatge comparatiu "bastant potent". Pel que fa les polítiques a seguir, el professor recomana una economia diversificada, i en aquest aspecte ha remarcat que ell és totalment contrari a aquells plantejaments que són proclius a voler reduir esforços en uns àmbits per a equilibrar-los amb altres en els quals són deficitaris: "Els components són multiplicatius i no additius", ha dit. També ha posat èmfasi en l'impuls de la formació.

per més informació de la Jornada us podeu descarregar la nota de premsa


Esmorzars "Els Cafès de la Recerca"

13è Cafè de la Recerca-08/05/2019

 El passat dimecres dia 8 de maig  vam organitzar una trobada amb la Dra. Ana Ripoll, catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors a l'Escola d'Enginyeria de la UAB, exrectora d’aquesta universitat i presidenta de Bioinformatics Barcelona (BIB), qui ens parlarà sobre com les noves tecnologies tenen un paper determinant en la recerca i quines possibilitats ofereix el big data en aquest àmbit.

Com és habitual, al final de la sessió coneixerem l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers.  Dra. Diana Navarro, cap de Recerca i Innovació ens explicarà dos projectes que estan duent a terme des de la fundació relacionat amb el big data i la ciberseguretat.

Ponència Dra. Ana Ripoll

Ponència Dra. Diana Navarro:

Ponència Dra. Diana Navarro 2

           

2è Cafè de la Recerca-15/05/2018

El passat dimarts 15 de maig, vam realitzar una nova trobada per conèixer el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2016-2020. Comptarem amb el director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, Sr. Albert Barberà, qui ens explicarà aquest instrument que té per objectiu  incrementar la qualitat de la recerca que es fa en l’àmbit de la salut i intensificar l’aplicació pràctica als processos assistencials de tot el coneixement generat pels investigadors.

Com és habitual, al final de la sessió  vam conèixer l'origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem la Fundació Parc Taulí, que té per objecte potenciar la docència, la recerca i la innovació entre els professionals del Parc Taulí, tant des de l’òptica cientificomèdica com des de la gestió i organització de l’activitat assistencial.

Ponència Pla de Recerca (PERIS)

Presentació Fundació Parc Taulí

         

11è Cafè de la Recerca-20/03/2018

Hem comptat amb dos periodistes experts en comunicació científica: Lluís Reales i Vladimir de Semir i Cinta Bellmunt, qui ha moderat el debat. moderarà el debat.Com és habitual, al final de la sessió  hem conegut l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem Obicex, fundació que promou la docència i la investigació de la comunicació experiencial a tots els seus àmbits. La presentació ha estat a càrrec del Xavier Salla, director de la Fundació.

                     

                    

 10è Cafè de la Recerca-16/01/2018

El Dr. Albert Sangrà, Director Acadèmic del Pla de Doctorats Industrials, ens presentarà el programa de Doctorats Industrials, una iniciativa pública que té per objectiu fomentar la transferència de coneixement entre els entorns acadèmics i empresarials (en un sentit ampli del terme) mitjançant el desenvolupament de projectes de recerca col·laboratius. Aquest programa pot ser una eina molt valuosa per captar talent i reforçar la R+D+i a les fundacions.

Com és habitual, al final de la sessió coneixerem l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió ens presentaran el projecte de recerca en l’àmbit de les ciències socials que ha dut a terme la Fundació Pere Tarrés

              

             

9è Cafè de la Recerca-17 d'octubre de 2017

Eric Suñol, Soci Director de Inveniam, qui ens parlarà sobre els principals models i estratègies de transferència tecnològica i sobre experiències d’institucions acadèmiques, centres tecnològics i altres centres d’investigació, tot endinsant-se en el sistema d’innovació i transferència català.

Com és habitual, al final de la sessió coneixerem l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem la Fundació per la Indústria, que ha publicat el llibre “Transferencia Tecnológica: de la ciencia a la competitividad industrial. La experiencia catalana”, escrit per Eric Suñol i Elena Canetti.

                     

                    

8è Cafè de la Recerca-13 de juny de 2017

 Enric Escorsa, CEO de la consultora IALE Tecnologia, que ens parlarà sobre les eines que ajuden a la gestió de la innovació, la vigilància tecnològica i la intel·ligència competitiva. És dir, com ajudar a les entitats vinculades amb la recerca i la transferència de tecnologia a comptar amb una valorització objectiva de les oportunitats d’impacte/negoci.

Com és habitual, a l’últim tram de la sessió coneixerem l’origen i activitats d’una fundació associada. En aquesta ocasió coneixerem la Fundació EF Clif, que s’ocupa de la insuficiència hepàtica crònica.

seguir llegint nota de premsa 8è Cafè de la Recerca

            

                 

7è Cafè de la Recerca -15 de febrer de 2017

Francesc Subirada. Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya: "Catalunya ha d’apostar per menys centres de recerca però més potents i competitius"

Catalunya es troba en un bon nivell en matèria de recerca. Tot i no assolir encara els barems de la Unió Europea -estem en un 1,5 per cent del PIB enfront del 2% ideal-, comptem amb equipaments científics de primer ordre mundial. Tot i així, el país hauria d’anar cap a una estructura amb menys centres però més potents i competitius.

Frances Subirada és membre de diversos consells i juntes a nivell europeu en l’entorn de la recerca i el desenvolupament en tecnologies de la informació i les comunicacions, amb especial incidència en l’estratègia europea de supercomputació. Al llarg de la seva carrera professional ha col·laborat contínuament amb universitats i centres públics i privats de recerca i desenvolupament d’àmbit nacional i internacional. És el Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Ha estat el setè ponent dels Cafès de la Recerca, organitzats per la Comissió de Fundacions de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora.

seguir llegint la Nota de Premsa 7è Cafè de la Recerca

              

           

6è Cafè de la Recerca - 20 de desembre de 2016

Miquel Puig defensa la competència i alhora la col·laboració entre les empreses d’un mateix clúster

En un clúster es dona la competència i la col·laboració entre empreses. Competeixen entre sí a fora, però col·laboren a casa”. Amb aquesta imatge, Miquel Puig, director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, resumeix la manera com han d’actuar les empreses i centres de recerca d’un mateix sector situats en un indret determinat, el que es coneix com a clúster, denominació creada pel nord-americà Michael Porter.

Miquel Puig, amb una llarga trajectòria al sector públic, des de la secretaria del departament d’Indústria de la Generalitat o de  la Societat de la Informació fins a la direcció general de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, ha estat el sisè ponent del Cafès de la Recerca organitzats per la Comissió de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora.

seguir llegint la Nota de Premsa 6è Cafè de la Recerca

                

         

5è Cafè de la Recerca - 20 de juliol de 2016

La recerca ocupa 45.000 persones a Catalunya

La recerca travessa un molt bon moment a Catalunya, tant quant a impacte internacional de les seves investigacions, com de dotació d’equipaments científics com de personal adscrit. El doctor Lluís Rovira, director de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA) ha estat el darrer convidat de la temporada en els Cafès de la Recerca que organitza la comissió de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

En conjunt hi treballen a Catalunya en l’àmbit de la recerca un total de 45.000 persones, de les quals només una cinquena part (9.468) ho fan des de l’administració pública. La resta treballen a empreses (21.000) i universitats (14.000). D’aquesta xifra global, el personal no investigador no arriba al 15 per cent.

El nivell assolit per aquests investigadors es reflexa en el salt qualitatiu que ha experimentat la recerca al nostre país des de l’any 2000, quan Catalunya aposta per un ecosistema de recerca que ha resultat exitós. Així, la producció de publicacions s’ha multiplicat per set des de 1991 i quant a articles de referència, per vint-i-cinc.

Tot això és possible per la feina diària duta a terme als 13 parcs científics, més de 100 plataformes i 2 grans infraestructures (sincrotró Alba i Centre de Supercomputació de la UPC).

seguir llegint la Nota de Premsa 5è Cafè de la Recerca

Fotos de la jornada


4t Cafè de la Recerca - 15 de març de 2016

"L'eficàcia creativa de les persones", tema del quart Cafè de la Recerca

La Comissió de Fundacions de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions ha organitzat la quarta edició de "Els Cafès de la Recerca" en què ha tingut com a ponent el professor d'Estratègia, Lideratge i Persones d'EADA Franc Ponti, que ha parlat sobre "L'eficàcia creativa de les persones".

Franc Ponti va explicar que ser creatiu és inherent a la condició humana i que, a partir d'aquesta premissa, el que cal tenir en compte és que les empreses busquen les idees més originals i útils. En aquest context, va explicar també com la faceta creativa humana ha evolucionat d'una observació feta des de la psicologia a l'actual en què s'analitza des del punt de vista neurocientífic, és a dir amb un enfortiment del perfil científic de l'anàlisi. I així, es distingeix entre dues vies d'expressió creativa: la deliberada i l'espontània. Funcionant des d'àrees diferents del cervell, els que s'emmarquen en la primera decideixen en quin moment exerceixen la seva creativitat -són, per tant, més racionals-, mentre que els segons -més arrauxats- tenen idees quan, de sobte, els venen. Dit d'altra manera, quan relaxen la zona de control executiu del seu cervell i els funciona la xarxa per defecte. La síntesi entre les dues vies, que també és poden concentrar en un mateix individu, és la situació òptima.

seguir llegint la Nota de Premsa 4t Cafè de la Recerca

Fotos de la jornada


3r Cafè de la Recerca - 9 de febrer de 2016

The Barcelona Institute of Science & Technology pren la temperatura de la ciència a Catalunya en el tercer Cafè de la Recerca

The Barcelona Institute of Science & Technology (BIST) va ser la institució protagonista del tercer Cafè de la Recerca organitzat per la comissió de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

La seva directora general, Montserrat Vendrell, va explicar amb detall l’objectiu d’aquest clúster científic enclavat a Barcelona, Bellaterra i Castelldefels que aplega sis centres d’excel·lència, tots ells amb l’acreditació europea Severo Ochoa. Es tracta del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Institut Català de Ciències Químiques (ICIQ), Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN), Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO), Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Tot i que  sota un mateix paraigües, es dediquen a activitats molt diverses, des de la tecnologia a la química i las ciències de la vida.

seguir llegint la Nota de Premsa 3r Cafè de la Recerca

Fotos de la jornada


2n Cafè de la Recerca - 25 de novembre de 2015

L’Observatori de la Recerca avalua els últims 25 anys de ciència a Catalunya

La tasca científica de l’Institut d’Estudis Catalans protagonitza el segon Cafè de la Recerca

L’estudi i la divulgació científica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i en particular la tasca realitzada pel seu Observatori de la Recerca van protagonitzar el segon Cafè de Recerca impulsat per la comissió de Fundacions de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions. David Serrat, secretari científic de l’IEC, i Llorenç Arguimbau, coordinador de l’Observatori, van conduir aquest col·loqui reservat als membres de fundacions.

seguir llegint la Nota de Premsa 2n Cafè de la Recerca

Fotos de la jornada


1r Cafè de la Recerca - 9 d'octubre de 2015

El primer ponent ha estat Josep M. Argimon, director de l’AQuAS

La Coordinadora Catalana de Fundacions institueix els Cafès de la Recerca

La Coordinadora Catalana de Fundacions ha iniciat una nova experiència adreçada als seus associats i a altres fundacions per tal de debatre temes d’actualitat relatius a la ciència i la recerca. Es tracta dels Cafès de Recerca,
impulsats per la comissió de Fundacions de Tecnologia i Recerca d’aquesta Coordinadora.

Aquesta iniciativa tindrà lloc cada mes i mig i es tracta d’una trobada informal per compartir inquietuds, oportunitats i estratègia. El primer convidat ha estat Josep M. Argimon, director de l’Agència de la Qualitat i Avaluació Sanitàries de
Catalunya (AQuAS).

seguir llegint la Nota de Premsa 1r Cafè de la Recerca

Fotos de la jornada


Esdeveniments organitzats per la Comissió

6 de maig de 2015 

Programa de la I Reunió de Fundacions de Tecnologia i RecercaNota de Premsa de la jornada

Fotos de la jornada

Descarrega't la publicació "Què som les fundacions de tecnologia i Recerca" (maig 2015)