Butlletí 67 (febrer de 2017) - Fundació BCN Formació Professional

 
LES ÀREES INFORMEN
 
OBSERVATORI

Presentació Estudi Indústria 4.0 i FP

El passat 27 de gener de 2017 a l’Espai Josep Bota de Fabra i Coats, va tenir lloc la presentació del nou estudi Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la Regió Metropolitana de Barcelona: Sector Indústria 4.0, elaborat per l’Observatori de la Fundació BCN Formació professional en col·laboració amb centres d’FP i destacades empreses i entitats vinculades del sector en el marc de la Taula Sectorial de Formació Industrial.

L’estudi analitza, des d’una vessant quantitativa i també qualitativa, l’encaix entre les demandes del teixit productiu i la formació professional d’aquest àmbit. L’estudi clou amb unes recomanacions per millorar aquest encaix en un sector dinàmic, estratègic i clau per al desenvolupament socioeconòmic de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Per a més informació, us podeu descarregar l’Estudi complet.

Imatge Presentacio

 
FP I EMPRESA

Conveni de col•laboració amb JAG Alcaide

El passat 13 d'octubre de 2016, es va signar un nou conveni de col•laboració entre l'empresa JAG Alcaide i la Fundació Privada BCN Formació Professional.
L'activitat de la empresa, d'origen familiar, es remunta a l'any 1952. Es dediquen a la instal•lació, reparació i manteniment d'instal•lacions d'aigua, gas, electricitat, calefacció, climatització i energies renovables. A més tenen un departament de servei tècnic on actuen com a reparadors acreditats de Junkers.

JAG Alcaide


Conveni de col•laboració amb Abinitio Consulting

El passat 20 de gener, es va signar un nou conveni de col•laboració entre l'empresa Abinitio Consulting, S.L. i la Fundació Privada BCN Formació Professional.
Abinitio Consulting és una empresa de serveis professionals dedicada des de l'inici a tres serveis indissociables: l'eficiència dels processos de treball i el valor afegit del model de negoci del client, consultoria empresarial, consultoria i implantació IT i equips de RRHH per a l'externalització de processos (BPO).
Amb oficines a Barcelona i Madrid, treballen per a empreses d'arreu de l'Estat i el seu objectiu és entendre i satisfer de forma específica les necessitats de les empreses per ajudar-les a adaptar-se a un mercat canviant i global.

Abinitio


Projecte Beca –Empresa

El proper 17 de febrer de 2017, comença la segona promoció de Formació en Centres de Treball (FCT) a SIGMA amb la participació de 20 alumnes de la família d'informàtica dels Cicles Formatius de Grau Superior de Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma i Desenvolupament d'Aplicacions Web de 9 centres d'FP de Barcelona ciutat.
El proper 15 de febrer s'incorporen un total de 10 nous becaris seleccionats a la primera promoció d'FCT dins del marc del projecte Beca-Empresa de la Fundació BCN Formació Professional.


Taula Sectorial de Formació industrial (TSFI)

El 27 de gener de 2017 a l'Auditori de Can Fabra, es va celebrar la 2a reunió plenària de la Taula Sectorial de Formació industrial (TSFI), amb la participació de 32 membres representants de 22 organitzacions, en la qual es van exposar les accions realitzades per les comissions de treball al 2016 i es van indicar les línies de treball pel 2017. Cal destacar que les accions futures es focalitzaran en les recomanacions de l'estudi Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la Regió Metropolitana de Barcelona: sector Indústria 4.0.
Un cop finalitzada la plenària, els membres de la Taula van gaudir d'una visita guiada pel recinte de Fabra i Coats i van assistir a l'acte de presentació de l'esmentat estudi a l'espai Josep Bota.

Foto grup plenaria TSFI


6a edició del Pla de mesures INNOVACIÓ A L'FP

Durant la segona quinzena de gener, s’ha resolt la concessió d’ajuts econòmics a projectes d’innovació presentats a la convocatòria del Pla de mesures innovació a l’FP, curs 2016-17. Les comissions d’avaluació, segons l’àmbit territorial, han estat integrades per representants de: l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, Consorci d’Educació de Barcelona, Departament d’Ensenyament, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Barcelona i Fundació BCN Formació Professional.

Enguany, s’han presentat un total de 82 projectes, 41 corresponents a la ciutat de Barcelona, 20 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i 21 a la demarcació de Barcelona (excepte l’AMB), la qual cosa indica la predisposició i voluntat per part dels centres d’FP a seguir treballant en aquesta línia d’innovació educativa i en apostar per projectes que atorguen valor afegit i qualitat al sistema de Formació Professional.

La tipologia de projectes resolts favorablement és molt variada: accions que promouen l’autosostenibilitat energètica dels edificis, pròtesis dentals a l’abast de la ciutadania, la implementació de la metodologia Flipped classroom al centre, la investigació i recerca en tècniques culinàries, l’experimentació en proves mèdiques, etc. en són clars exemples.

Consulta aquí els projectes resolts favorablement. 

ImatgePlaInnovacio


Nova convocatòria 8a Edició Premis FPemprèn

Aquest mes de gener s’ha fet pública la convocatòria de la 8a Edició dels Premis FPemprèn!
 
Els Premis FPemprèn són un reconeixement públic als millors projectes emprenedors realitzats per estudiants de Formació Professional dels instituts i centres d’FP de Barcelona ciutat i de la seva Àrea Metropolitana de Barcelona
La finalitat del concurs és potenciar el reconeixement i el prestigi social de la formació professional, així com recuperar els valors del treball entre els estudiants de la formació professional, molt especialment aquells relacionats amb la iniciativa i l’esperit emprenedor.

Us animem a participar-hi!

Portada


IV Jornades d’Emprenedoria a l’Institut Poblenou

L’Institut Poblenou de Barcelona organitza les IV Jornades d’Emprenedoria dirigides a tot l’alumnat d’FP del centre. La setmana del 20 al 24 de febrer, diferents perfils i sectors professionals passaran pel centre per apropar a l’alumnat les seves experiències.

Des de la Fundació BCN FP hi col·laborarem per segon any consecutiu, explicant els Premis FPemprèn i en concret, els detalls d’aquesta 8a edició que tindrà lloc al juny del 2017.


Tens un projecte d’empresa social i necessites impulsar-lo?

Des de la Fundació col·laborem amb l'associació Social Business City Barcelona, la qual està fent una crida oberta per la participació al Laboratori de Co-creació d'Empreses Socials, iniciativa dirigida a impulsar i facilitar la creació d’empreses socials que lluitin contra l’atur juvenil. La convocatòria va dirigida a qualsevol persona o entitat social que tingui un projecte d’empresa social i necessiti impulsar-lo.

S’oferirà:

- test de mercat
- prototipatge: 3D, mapes de processos, mockup per apps, etc.
- llançament del producte/servei
- espai de treball intensiu i col·laboratiu
- assessorament expert

Podeu consultar el web, on hi ha el calendari detallat del programa i l’enllaç al formulari d’inscripció: http://www.sbcbarcelona.org/laboratori/, així com podeu escriure a sbcbarcelona@sbcbarcelona.org

Us animem a participar-hi!

banner 744x483 20171


 
XARXA FP

Xarxa FP celebra la seva XVIII Assemblea a Barcelona el proper 14 de febrer

El proper 14 de febrer de 2017 Barcelona acollirà la celebració de la XVIII Assemblea de l’Associació Europea de Ciutats d’FP. L’acte tindrà lloc al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i comptarà amb la participació de representants de més de vint ciutats europees.

A més de les pertinents decisions estatutàries, com és l’aprovació de l’ambiciós pla de treball per l’any 2017 on es continuarà aprofundint en la Mobilitat Internacional i la innovació de l’FP, l’Assemblea donarà la benvinguda a 3 noves ciutats que han sol·licitat l’adhesió a la xarxa: Brussel·les (Bèlgica), Lisboa Portugal) i Tartu (Estònia).

XarxaFP
logo


 


Presentació de l’Estudi d’Impacte de la Mobilitat Internacional a Xarxa FP (2012-2015)

El proper 15 de febrer tindrà lloc la presentació de l’Estudi d’Impacte de la Mobilitat Internacional a Xarxa FP (2012-2015) a la Sala d’Actes del Palau Macaya (Pg. Sant Joan 108, Barcelona).

La presentació va dirigida als representants i gestors de la mobilitat de les 23 ciutats membres de Xarxa FP, coordinadors de mobilitat i equips directius dels centres d’FP de Barcelona, empreses, agents econòmics i socials, estudiants, emprenedors, col·laboradors i a totes aquelles persones interessades en conèixer l’impacte de la mobilitat internacional en la ocupabilitat dels estudiants europeus de formació professional que han participat en projectes de mobilitat a través de Xarxa FP entre 2012 i 2015.

L’acte comptarà també amb la participació del CEDEFOP, l’Agència Europea per al Desenvolupament de la Formació Professional, que presentarà el “Mobility Scoreboard” de la FP a Europa, que per primer cop analitza les condicions per a la mobilitat d'alumnes d'FP a cada país de la UE. 

L’acte serà presidit per Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats, i comptarà amb la participació de representants de més de vint ciutats europees membres de l’Associació Xarxa FP.

C3948FyWAAE4-ec